Een dokter op zoek naar natuurlijke heling

Ik stond bij haar bed. Met een stethoscoop om mijn nek. Een receptenboekje in mijn handen en een ontslagbrief voor de huisarts. Daar ging ze. Nog maar 56 jaar, met een diagnose naar huis die haar leven op z’n kop zette. En ik kon niets doen. Ik had de wond bekeken, die genas goed. Maar haar ogen stonden donker en een glimlach lukte niet meer. Ze zag geen toekomst. En ik kon niets doen. Stond in het protocol en zeiden mijn collega’s. Toch voelde ik ergens: dit kon niet haar eindstation zijn, ik geloofde het gewoon niet! Maar binnen de muren van het ziekenhuis kwam ik niet verder.

Ik zegde mijn baan als arts tijdelijk op. Pakte mijn spullen, vloog naar Australië en deed een yogadocent opleiding, om allereerst meer in contact te komen met m’n lichaam en mezelf. Terug in Nederland ontmoette ik Jose Antonio Manchado uit Lanzarote. Hij liet me zien: er is wél iets mogelijk. Hoe donker het in iemands leven ook lijkt te zijn, de vrede, liefde en kracht vanbinnen zijn er nog steeds.

En ik leerde van hem een Tibetaanse wijze van heling: Rigpa Energetic Healing. Voor mij veranderde dit mijn hele blik op gezondheid en realiseerde ik me, ook juist door m’n eigen ervaringen met lichamelijke uitdagingen, dat we onszelf kunnen helpen helen. Dat het lichaam niet tégen ons is, maar aan de bel trekt als we te ver van onszelf verwijderd raken. Dat emoties niet onhandig of fout zijn, maar boodschappers zijn die gevoeld en geuit willen worden.

Als er een grote of kleine uitdaging in ons leven aanwezig is, we altijd een keuze hebben: we zien onszelf als slachtoffer een gaan vechten/verstoppen/fixen, óf gaan we kijken hoe we dankzij de uitdaging kunnen leren, groeien en een betere versie van onszelf kunnen worden. En ik ontdekte dat er natuurlijke, eenvoudige en oeroude vormen van heling bestaan die ons hierbij kunnen helpen. 

Ik ging ze zelf toepassen, had ervaringen waar ik nauwelijks woorden voor had, maar de impact was ontzettend voelbaar. Voordat ik deze therapieën ontdekte was ik regelmatig ziek, vermoeid, gestresst en voelde me verdwaald in verschillende levensthema’s. Maar ik ontdekte stap voor stap wat dit alles me eigenlijk wilden vertellen en ging hiernaar luisteren en handelen. Dit veranderde m’n leven, en dat blijft het doen. Er vallen steeds nieuwe dingen te ontdekken en oude dingen achter me te laten. Maar dit hoeft geen zwaar proces te zijn! Met eenvoudige tools, oefeningen, energetische healing en de nodige dosis humor veranderden voor mij grote obstakels in springplankjes naar een steeds vrijer, vrediger en blijer leven. En ik kan niet anders dan dat wat mij zo heeft geholpen met anderen.

Liefs & met enthousiasme,

Irene